Kleine Sneekweek 30 Mei t/m 2 Juni 2019

Kleine Sneekweek 30 Mei t/m 2 Juni 2019

Geplaatst op 02-06-2019  -  Categorie: Wedstrijd verslagen  -  Auteur: 4411

16m2-2018-eizehoekstra-063Het is zondagmiddag 26 mei. Met vochtige kleren zitten Elise en ik in de auto op weg naar huis richting de kop van Drenthe. Eerder deze dag hebben wij een paar wedstrijden met een flinke bries gevaren.
Op het moment dat de laatste wedstrijd van start ging voeren wij in plané richting het startschip. Helaas waren wij te laat voor de start waar alleen de 4444 en 4104 van start gingen en konden daardoor rechtstreeks naar de takel. Op die route ploegden wij door flinke golven waarbij de boeg een aantal keren dóór in plaats van over de golven ging. Conclusies na deze winderige dag: alles nog heel, de waterkering had vandaag veertig centimeter hoger mogen zijn en zelflozers zijn mooie uitvindingen!

De boot had drie dagen om op te drogen voor wij weer richting Fries water gingen, nu voor de Kleine Sneekweek. Met (zeil)partner Elise zou ik dit evenement nu niet varen, een vriend die ik ken vanaf de basisschool zou aan boord stappen. Als ik een boot mee zou nemen en hij een kampeerbusje inclusief bevoorrading (lees: zeventien pakken Drentse kosterworst en nog wat ander voedsel) zouden wij de dagen moeten kunnen doorkomen. Donderdagochtend vertrokken wij beiden richting het starteiland waar wij ons konden installeren. Er was prima weer vastgelegd voor deze dagen en de donderdag werd met een stevige wind gestart. Het was mooi om te zien hoe Jaap en Janniek (4325) zich naar een eerste plaats zeilden. Janniek is een vriendelijke en rustige, maar aan boord fanatieke dame. Ze staat mooi in de trapeze en is niet bang voor een flinke wind. Het buiswater ging vaak aan haar neus voorbij, vol het gezicht van vader Jaap in. Ik heb de indruk dat meer stuurlieden dit herkennen… Speciale vermelding ook voor de 4124, Durk Vis met zoon Alwin, een jonge knul die graag met vader mee wilde in de kwadraat. Voor de wedstrijden eerst thuis even ‘droog’ trapeze staan boven een trampoline om het gevoel te krijgen en daarna samen als een dolle over het water vliegen, mooi om te zien. Van beide familiecombinaties gaan wij in de toekomst nog meer horen!

Voor Thijs en Robbert (4328) werd het na de start van de eerste wedstrijd plotseling erg rustig. De zwaartekracht zorgde ervoor dat hun tuigage naar beneden kwam. Gelukkig waren er geen persoonlijke ongelukken en konden zij de volgende dag weer starten. Emiel en ik zaten sinds lange tijd weer eens samen in een boot en waren nog niet helemaal aan elkaar gewend. Bij een overstag ging het mis. Iets met een klemmetje dat zijn werk goed doet, een fok bak en erg veel water in de boot… Licht geschrokken vervolgden wij de weg met als doel het feest rechtop te houden. Snel de zelflozers open, hozen voor zover dat kan en kijken waar de boei ligt. Twee leerpunten: Sneekermeerwater is zwaar en een kwadraat die diep ligt verlijert meer dan ik dacht. Gelukkig hoefden wij nog maar een klein stukje te kruisen en konden wij de boot al klotsend en heen en weer zwiepend om de boei het voor de windse rak in krijgen. Wel de boei geraakt helaas, dus eerst voor de wind de boot leeg zien te varen, een strafrondje draaien en daarna kijken of we weer wat terug konden pakken. Dit lukte goed met een tweede plaats als resultaat, een prima start. Mooie uitvinding die zelflozers!

Op dag twee waren er twee starts. Bij de eerste pot waren wij na de start prima weg, het veld ging grotendeels over stuurboord achter ons langs. Helaas een miscommunicatie en daardoor bijna de fuiken in op zoek naar paling. Geen vis, wel veel plaatsen verloren en ook nu kijken of we weer wat boten konden opschuiven. Gelukkig lukte dit en een vijfde plaats was voor ons het maximaal haalbare. Tijdens de middagwedstrijd lieten Thijs en Robbert zien hoe je een wedstrijd moet zeilen. Iedere klap was raak en bij de finish waren hun zeilnummers niet meer leesbaar. De 4444 kwam als tweede over de lijn en wij volgden op een derde plaats. Daarmee konden wij qua punten tevreden zijn, maar we waren onder de indruk van de afstand die wij achter lagen. Ongelooflijk hoe ver de 4328 was verdwenen. Zaterdag werd er één in plaats van twee wedstrijden gevaren. De 4328 weer op één en wij konden enigszins in de buurt blijven met een tweede plaats. Arjen en Marije (4444) pakten een vierde plaats en bleken achteraf hun aftrek gevaren te hebben. Met een 3, 1 en 2 hadden zij een strakke serie neergezet en stonden bovenaan de ranglijst.

Zondag zou de beslissing brengen. De 4444, 4328, 4325 en 4411 hadden nog kans om te winnen. Voor mijn gevoel was het hoogzomer en dat werd bevestigd toen ik Jeanet van Overhagen in de rib zag varen, zoals vaak heerlijk genietend van het mooie weer en de zeilers. Over trouwe support gesproken! Gedurende de wedstrijd schoven wij naar voren en lagen wij met Albert en Anneke Visser vooraan. Na een boeironding op de poelen was ik hun kwijt en Emiel gaf aan dat er in de verte een kwadraat voer. Helaas voor hun hadden zij zich op de verkeerde boei gericht en moesten zij veel plaatsen toegeven. Onze directe belagers zaten achter ons, dat leek goed maar door een grote fout misten wij een enorme draaiing. Wij kwamen vast te zitten in een hoek van het kruisrak en zagen boten achter ons bijna rechtstreeks naar de bovenboei varen, oei. Weg voorsprong en meerdere boten schoven voor ons langs, zonde. Arjen en Marije profiteerden maximaal en namen de eerste plaats over. Zij gaven dit niet meer uit handen en konden de Kleine Sneekweek na een strakke serie op hun naam schrijven, gefeliciteerd!

De 4411 staat in de stalling en is inmiddels weer opgedroogd. Een weekend niet varen is zonde, dus gaan wij over een paar dagen richting het westen om eens te varen op de Reeuwijkse plassen tijdens de ‘Goudse zeilweek’. Mocht je in Friesland willen varen: de pinksterdriedaagse in Grou houdt zich aanbevolen voor een aantal kwadraten en op overige wateren zijn wellicht ook wedstrijden te varen. Mooi dat de kwadraat op veel plassen vertegenwoordigd is, dan kan iedereen die wil voor hen onbekende wateren ontdekken. Wij gaan kijken welke leerpunten we vanuit het westen mee kunnen nemen.

Tot ziens op het water!


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U