De Gesel van de Wind...

De Gesel van de Wind...

Geplaatst op 30-05-2022  -  Categorie: Jubileum 2021  -  Auteur: Pieter Lanser

De wedstrijden om het klassement

Uiteindelijk meldden zich tijdens het Hemelvaarts-weekeinde 34 zeilteams uit het hele land aan voor de jubileumwedstrijden van de 16m2 in Grou. De 16m2 jubileerde eigenlijk vorig jaar al, maar toen gooide het coronavirus roet in het eten. De boot bestond in 2021 90 jaar en dat was een feestje waard.

Op vrijdag spookte het behoorlijk op het Pikmeer en de Wijde Ee. Verschillende stuurlieden besloten aan de wal te blijven. Anderen kregen averij of kwamen in moeilijkheden. Door de harde wind kon er maar een wedstrijd worden verzeild. Twee wedstrijden werden uitgesteld naar zaterdag. Erik Kort won met een boot uit 1974 alle drie races. Zijn Friese broer Thijs kwam niet verder dan een tweede plek, maar daarbij mag worden vastgesteld dat hij – voor het eerst – met zijn zoon voer. Dat belooft nog wat! Theo Dik uit Veendam claimde de tweede plek in het tussenklassement. Zeilmakers-zoon Jens Jongsma uit Grou kwam uit op de vierde plaats.

Zaterdagmiddag stond in het teken van het ontvangst van de gasten. Zo tegen half zes wandelde er een lange, enigszins bezwete fietser het Zeilcentrum Marit Bouwmeester in. Hij was vroeg in de ochtend in Rotterdam op de fiets gestapt en had er  200 km tegenwind voor over om even onder de zeilers te zijn. Er werd gepraat, gedanst, gezongen. Hoe fanatiek zeilers op het water soms ook zijn, op de kant zijn het toch weer sociale dieren.

Zondag zouden er drie wedstrijden moeten worden verzeild. Dat gebeurde volgens plan. Een straffe 4 – 5 Bft bolde net als zaterdag de zeilen. Iedereen kon er flink tegenaan. Er werd gezeild in twee groepen. Een ‘gold fleet’ met de beste 17 teams en een ‘silver fleet’, waarin werd gestreden om de troostprijzen.

De familie Kort behaalde in de ‘gold fleet’ een dubbelslag. Erik mocht op de hoogste trede. Zijn broer Thijs juist een stapje lager. De nog jonge Jens Jongsma maakte de hoge verwachtingen waar en eindigde als derde.  

In de ‘silver fleet’ ging Henk Eggink er met zijn pas aangeschafte boot (4358) met de hoogste eer van door.

Invitatiewedstrijden

Op zaterdagmiddag werden twee korte races op het Pikmeer verzeild die niet meetelden voor het eindklassement. Er deden oud-16m2-zeilers aan mee, familieleden en ‘instappers’. Jens Jongsma had aangegeven dat hij heel graag eens met zijn schoonvader zou willen zeilen. Dat zullen beide heren niet snel vergeten. Samen met dochter Aaltsje won het team 4419 de invitatiewedstrijden. Ze mochten naar huis met een fraai, in kristalglas geëtst 3D-model van een 16m2.  

Nawoord

De kelen zijn nog schor van het zingen. De handen zitten vol blaren door de harde wind. De boten staan weer op de trailer en zijn weer thuis. Wat een prachtig jubileum was het! Wat hebben we drie dagen eerlijk en heerlijk gezeild, gegeten, gedronken en oude herinneringen opgehaald. Wat jammer eigenlijk dat we maar een keer per vijf jaar een lustrum kunnen vieren.  Grote dank aan alle deelnemers, vrijwilligers op het water en op de kant. Graag tot een volgende keer!

Pieter Lanser, voorzitter jubileumcommissie 90 jaar 16m2

PS: Er is een prachtige film gemaakt, benieuwd? Ga naar onze media pagina

 


 

ADRESGEGEVENS

Fleardyk 27
8629 RD Scharnegoutum, Nederland

INFORMATIE

KvK 40412318
Rabobank: NL02RABO0180751662 BIC: RABONL2U